Inlagd gurka snabb 1-2-3

Av Alex Bergström19 november 2025
Inlagd gurka snabb 1-2-3

Inlagd gurka snabb 1-2-3 är en klassisk svensk metod som gör det möjligt att få hemlagad inlagd gurka på bara några timmar. Receptet är så enkelt att nästan vem som helst kan lyckas. Du behöver bara tre ingredienser i rätt proportion, och gurkan blir perfekt till köttbullar, korv eller smörgåsar.

Så fungerar 1-2-3 formeln

Formeln är enkel: 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten. Blanda dessa ingredienser i en gryta och värm dem lite så sockret löser sig helt. Häll lagen över tunt skivad gurka i en ren glasburk. Redan efter två till tre timmar kan du äta gurkan direkt från kylskåpet, men den smakar absolut bäst efter 24 timmar (eller så säger alla recepten i varje fall). Då har gurkan fått tid att absorbera alla smakerna och blir riktigt god. Använd en mandolin för att få gurkan så tunt skivad som möjligt det spelar stor roll för hur snabbt smaken tränga in i varje skiva.

Från tradition till moderna matbloggar

Snabbinläggning är en modern upptäckt jämfört med traditionell inläggning, som kunde ta veckor eller till och med månader. Svenska matbloggar älskar 1-2-3 metoden för att den är snabb, pålitlig och ger säkert resultat varje gång. Många bloggar delar sina egna personliga variationer med dill, senapsfrön eller chili för extra karaktär och spets. Intresset för dessa recept växer också för att folk vill minska matsvinn och ta tillvara på säsongens gurkor när de är billigast och bäst. Ekologiska gurkor från närproducenter blir allt vanligare i hemmagjorda recept som detta, och folk bryr sig mer om miljön än förut.

Praktiska tips för bästa resultat

Skiva gurkan så tunt som möjligt med en mandolin eller en väldigt skarp kniv. Använd alltid en ren glasburk med ordentligt lock för förvaring i kylskåp. Smaka på lagen innan du häller den över gurkan justera gärna mängden socker och ättika efter hur du personligen gillar det. Vissa personer föredrar det mer syrligt, andra vill ha det mer söt och mild smak. Gurkan håller ungefär en vecka i kylen om du förvarar den rätt. Du kan experimentera genom att lägga till helt olika kryddor eller smaksättningar varje gång. Svartpepparkorn, lagrad timjan eller till och med lite ingefära skapar helt nya och överraskande smaker som gör det roligt att testa igen och igen.

Alex Bergström

Om Alex Bergström

Alex Bergström är en skribent för Alex förklarar!.

Inlagd gurka snabb 1-2-3